Baggrunden for en plantebaseret kost

Vi er familien Bilton. Bosat i Glostrup på Vestegnen. Den ældste søn bor sammen med sin kærste i Sønderborg hvor han spillere håndbold på kontrakt. Vi har valgt en plantebaseret kost. Vi spiser kartofler, ris, bønner, pasta, kornprodukter og brød suppleret med grøntsager, nødder og frugt.

Her i 2013 besluttede vi at prøve en kost helt uden kød, fisk, æg, mælke produkter og olier – altså en kost centreret omkring stivelser … Baggrunden er at vi på film tjenesten “Neflix” – ved et helt tilfælde – klikkede på filmen “Forks Over Knives”, hvor de mange fordele ved en plantebaseret kost blev belyst.

“Forks Over Knives” er en dokumentarfilm der præsenterer resultaterne af USA´s mest anerkendte kost forskere T. Colin Campbell, PhD og Caldwell B. Esselstyn Jr., MD.
I filmen følger man sideløbende helt almindelig mennesker, der har taget konsekvensen af deres livsstilssygdomme (overvægt, hjertekarsygdomme, høj kolesterol, diabetes, allergi, gigt, osv.), og har fulgt disse forskers kostvejledninger med stor succes.

Det mest iøjenfaldende budskab fra filmen er at ens krop altid forsøger at hele sig selv. Så når man fjerner den del af kosten der skader kroppen – så bliver man rask! Vi anbefaler klart at man ser filmen “Forks Over Knives”, i håb om at endnu flere inspireres til at vælge en sundere livsstill og undgå unødvendige lidelser nu og i fremtiden.

Det er selvfølgelig svært at ændre den kost som man er vokset op med og som har et stort socialt element i hverdagen. Vi spiste kød produkter til hver måltid. Morgenmad var æg, mælk og yoghurt. Frokost = kød pålæg. Aftensmad havde altid et stykke stegt oksekød, svinekød, fisk eller kylling som hoved element … en ganske almindelig dansk familie.

Med 3 drenge stadig hjemmeboende var vores største frygt at vi ville “sulte” på en plantebaseret kost. Så vi startede med at vurdere om dette i det hele taget var muligt for os. En af de medvirkende praktiserende læger i “Forks Over Knifes” Dr. John McDougall MD har en række gode videoer på You Tube. Vi hørte John McDougall forklare at “en plantebaseret kost baseret på “broccoli” ville føre til at man sulter, men hvis 70 til 80 procent af det man spiser består af kartofler, ris, bønner og/eller kornprodukter tilberedt efter dine smagsløg (uden olie  – men gerne med salt og sukker) – og du spiser til du er tilfreds eller stop mæt – så vil kroppen få rigeligt næring og energi … ”

Vi har spist rigtige mange kartofler indtil videre. Vi er tilfredse og sulter ikke.

Vi vil på disse sider dele hvad vi lærer om en plantebaseret kost, give vores sammenfatning af teorien samt kilder og vores personlige oplevelser. Samtidig inviterer vi folk, der gerne vil i direkte dialog med os, til at skrive til plantebaseretkost(snabel a)bilton.dk eller tilmelde vores nyhedsbrev – så sender vi en email til dig når det er nyt om plantebaseret kost hos bilton.dk.

Skriv et svar