Atleter leger med ilden når de fokusere på protein!

Jeg er skyldig – jeg gav mine sports børn alt for meget protein
Jeg har købt meget protein pulver til mine drenge som de kunne drikke i forbindelse med træning. Når de så ikke fik det gjort – mindede jeg dem om at den protein pulver var vigtigt og kostede mange penge. Jeg investerede i dem og i deres håndbold. Jeg sagde til dem at de skulle spise sig (protein) til en start position på håndboldbanen …

Jeg købte også massevis af oksekød. Gerne en hel entrecotefilet som jeg skar op i skiver og serverede som bøf et par gange om ugen. Ellers var det kylling eller koteletter. Køleskabet var altid fyldt med Mathilde kakaomælk som frit kunne drikkes. Jeg ryster på hovedet af mig selv – men min viden var ikke bedre. Den adfærd er helt i trit med håndbold kulturen.

Vi hører tit chokerende historie om top atleter der pludselig falder om og dør på og uden for banen. Vores bedste atleter bliver nød til at stoppe på grund af hjerte fejl eller frygt for en pludselig blodprop. Med god grund – deres blodtryk og kolesterol er for højt.

Vi har ofte indsamlinger til medspillere og sportskolleger som er ramt af cancer i en al for tidligt alder. Hjertekarsygdomme og cancer er sydomme som er forbundet til den vestlige kost gennem mere en 100 år og er endnu mere koncentreret i vores unge atleter fordi træner, forældre og klubbens kostvejleder fortæller spillerne at de skal spise protein – meget protein – for at øge deres muskel masse.

Når tragedien så sker slår vi det hen med at det sikkert lå i hans (dårlige) gener. Men det er den dårlig kost der er årsagen. Det er et sammenspil mellem sportskulturen og en naturlig større appetit. Atleter har brug for mange kalorier, de spiser mere mad og har endnu større fokus på protein.

Det tager desværre ikke mange søgninger på internettet at finde unge atleter som dør alt for tidligt af vestligesygdomme. Især bodybuilder dør tidligt af hjertkarsygdomme, nyrer svigt, lever svigt og cancer. Alle sygdomme forbundet med for meget protein.

Det gjorde kæmpe indtryk på mig i 2011 da håndbold spilleren fra Ribe-Esbjerg døde midt i en kamp af en blodprop i hjertet – kun 23 år gammel, især fordi min søn havde spillede mod ham og dækkede ham op i kampen inden hans død … Jeg tænker at det ligeså godt kunne have været min søn – og det tror jeg idag at min søn er enig i.

Min søn´s protein kur var ligeså intense som alle andre spillere i første division og det var tydeligt. Han led af uren hud, eksem, skæl, byler, bumser og havde altid sin astma medicin klar på sidelinjen. Han lugtede grimt gennem hans sved og ånde – sulfater er et bi produkt af protein – og når han ikke dyrkede håndbold var han ekstrem træt. Min kone og jeg, efter at have besøgt ham i Faaborg, blev mildt sagt bekymret – men vi vidste ikke hvad der var årsagen eller om der var en årsag? Vi bad ham om at se en læge …

Læs om min søn Casper Bilton på veganbodybuilding.com her »

Jeg er ikke bekymret for min søn længere. Han gøre som mange moderne atleter – hans kilde til ernæring er udelukkende planter. Planter indholder ingen kolesterol eller mættedefedtsyrer. Han kan ganske enkelt ikke få en blodprop – I hvertfald er der aldrig blevet registeret et tilfælde af hjertekarsygdomme i menesker med kolesterol under 4 millimol per liter (se mere om dette Dr. Ellsworth Wareham her »). Hans hud er pæn og ren nu, han dufter godt og udenfor håndbold banen har han masser af energi til andre ting. Han studere bl.a. “plant based nutrition”, passer sit arbejde med nyhedsbreve og er ved at stifte eget firma.

Mit råd til Atleter
Hvis du er atlet og gerne vil forbedre udholdenhed, styrke – så få de fleste af dine kalorier fra de komplekse kulhydrater som du finder i ris, kartofler, bønner, paste og brød – og JA – din bedstemor har ret – fuldkorn er det sundeste valg og vil gøre dig mest trim, stærk og sund. Du skal med andre ord spise en  stivelse-centreret-kost for at dække dit behov for kalorier – som du kan læse om her »

Note
Problemet med protein er 4 ting:
1) Protein i kød, fisk og mejeri produkter kommer fra naturens side sammen med store mængder kolesterol og mættede fedtsyrer (i høj grad forbundet med forhøjet blodtryk, øget hjerte størrelse, hjertekarsygdomme og blodprop).
2) Overdrevet protein øger ikke kun væksten af muskle men også af dårlige ting som f.eks. cancer.
3) Animalsk protein ligner vores egen protein i en sådan grad at den forvirrer vores immune system og kan skabe smertefulde inflammatoriske tilstande bl.a. gigt.
4) Protein skaber en syre tilstand i kroppen der skaber ilde kropslugte (sved, afførring og dårlig ånde.) Kroppen balancer denne syre tilstand ved at svække knogler og belaste nyre og lever.

Læs “when friends ask – where do you get your protein?” på drmcdougall.com her »